17 Eylül 2024, 16:05 tarihinde eklendi

Estonya'nın iklim hedefleri için daha güçlü Biyokütle politikalarına ihtiyacı var

Estonya'nın iklim hedefleri için daha güçlü Biyokütle politikalarına ihtiyacı var

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Estonya'nın emisyonlarını azaltması için “büyük çabalar gerektiğini” belirterek, iklim hedeflerine ulaşmanın ülkenin daha güçlü ormancılık ve biyokütle politikalarını gerektireceğini söyledi.

IEA, Enerji Politikası İncelemesinin, iklim ve enerji krizleri ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle önemli zorluklarla karşı karşıya olan Estonya için kritik bir zamanda geldiğini söyledi.

Örgüt, bölgesel enerji güvenliğini sağlarken Rusya ile tüm enerji ticaretini durdurmaya yönelik adımlar attığı ve 2050 karbon nötrlüğü hedefi ve 2030 yılına kadar yıllık elektrik talebinin %100'ünün yenilenebilir enerjiden karşılanması hedefi de dahil olmak üzere enerji dönüşümünü hızlandırmaya yönelik çalışmalar yaptığı için Estonya'yı takdir etti.

Bununla birlikte, bu hedeflerin tüm sektörlerde büyük yatırımların yanı sıra gelişmiş enerji sektörü planlaması gerektireceğini de ekledi.

Bugüne kadar atılan adımlar

Rapor, Estonya'nın sera gazı emisyonlarını, esas olarak petrol şistinden elektrik ve ısı üretimindeki genel azalma ve rüzgar, güneş fotovoltaikleri (PV) ve yerli orman biyokütlesi üretimindeki büyüme nedeniyle azalttığını belirtmiştir.

Bununla birlikte, IEA'ya göre, 2020'den itibaren net sera gazı emisyonları, petrol şistinden elektrik ve ısı üretimindeki toparlanma ve arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormancılığın, esas olarak ormanlardan kaynaklanan emisyonların artması nedeniyle net bir emisyon kaynağı haline gelmesi nedeniyle artmaktadır.

Politika önerileri

Kuruluş, mevcut politikaların Estonya'nın hedeflerini karşılamak için yetersiz olduğunu, ancak daha güçlü emisyon azaltma faaliyetlerini desteklemek için yeni politikalar geliştirildiğini de sözlerine ekledi.

“Estonya'nın iddialı hedefleri, enerjinin satın alınabilirliğini koruyan ve petrollü şeyl bölgesinde ekonomik kalkınmayı destekleyen adil bir geçiş sağlarken, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlandırılmış dağıtımını, elektrifikasyonun arttırılmasını ve petrollü şeyl üretiminin aşamalı olarak durdurulmasını gerektirmektedir.”

IEA, tüketicileri fosil yakıtlardan uzaklaşmaya teşvik etmek ve düşük emisyonlu, daha verimli, yenilenebilir ve yenilikçi seçeneklerin alımını desteklemek için maliye ve vergi politikasında değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti.

Estonya'nın özel tüketim vergisi oranları sera gazı emisyonlarına veya diğer çevresel faktörlere dayanmamaktadır. Buna ek olarak Estonya, özel araçlardan vergi almayan tek IEA üyesi ülkedir ve en eski ve en az verimli araç filolarından birine sahiptir.

Bu nedenle IEA, enerji tüketim vergilerini güncelleyerek; karbon fiyatlarını artırarak; elektrikli araçlar (EV'ler) da dahil olmak üzere verimli araçların alımını teşvik etmek için araç vergisini hızla uygulamaya koyarak ve fosil yakıtlara verilen desteği sona erdirerek fiyat sinyallerini iklim ve enerji hedefleriyle uyumlu hale getirmek için geniş bir çaba gösterilmesini tavsiye etmiştir.

Raporda, %100 yenilenebilir elektrik hedefine ulaşmak ve Estonya'yı iklim nötrlüğü yoluna sokmak için büyük bir elektrik sistemi dönüşümüne ihtiyaç olduğu belirtildi.

IEA, enerji sektörü paydaşlarına iklim nötr elektrik üretimine giden hangi yolların politika, piyasa düzenlemeleri ve teşviklerle destekleneceğini açıklığa kavuşturmak için hükümetin elektrifikasyon da dahil olmak üzere elektrik sektörü planlamasının tüm bileşenleri arasında koordinasyon sağlamasını tavsiye etti.

Biyokütle politikaları ve biyometanın rolü

Rapora göre, iklim hedeflerine ulaşmak için daha güçlü ormancılık ve biyokütle politikaları da gerekecek.

IEA, iklim hedeflerine ulaşmak için Estonya'nın AKAKDO emisyonlarının uzaklaştırılmasını artırması gerektiğini söyledi. Bununla birlikte, AKAKDO, 2018'den bu yana her yıl, artan ağaç kesimi de dahil olmak üzere Estonya'nın ormanlarında meydana gelen değişikliklerden kaynaklanan önemli bir emisyon kaynağı olmuştur.

Kuruluş, orman biyokütlesinin Estonya'nın enerji sisteminde önemli bir rol oynadığını, 2022'de toplam enerji arzının %23'ünü oluşturduğunu (2022'de IEA ortalaması olan %3,5'e kıyasla) ve ısınma için önemli bir yakıt olduğunu belirtti.

IEA, Avrupa Birliği'nin Rusya'dan odun ithalatını yasaklamasının Estonya'nın ormancılık enerji ürünlerine (2021'de %40'ı ihraç edildi) olan talebi artırabileceğini, potansiyel olarak fiyatları artırabileceğini ve yurtiçi bulunabilirliği azaltabileceğini belirtti.

Karbon emilimini artırmaya yönelik önlemler, enerji için biyokütle kullanılabilirliğini azaltabilir. IEA, hükümetin AKAKDO'nun iklim ve enerji hedefleri doğrultusunda net emisyon azaltımları sağlamasını temin etmek için sağlam bir orman envanteri metodolojisi, iyi uygulanmış biyokütle sürdürülebilirlik kriterleri ve mevcut biyokütlenin çevresel olarak sürdürülebilir seviyesine ilişkin net tahminler de dahil olmak üzere güçlü tedbirler geliştirmesini tavsiye etmiştir.

Ayrıca, ısıtmadan kaynaklanan emisyonların azaltılmasına yönelik çabalar ısı pompaları ve termal depolamaya odaklanmalıdır. IEA bunu önermiştir.

Ayrıca Estonya'nın biyometan üretimini başarılı bir şekilde artırdığına dikkat çekmiştir. Daha fazla eylemle, tüm gaz tedarikini karbonsuzlaştırabilir.

Kuruluş, “IEA, hükümetin biyometan üretimini ve talebini artırmak için kapsamlı bir politika geliştirerek gaz sektörünü hızla karbonsuzlaştırmasını tavsiye ediyor” dedi.

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *