AB, biyokütleden karbon yakalama için 3 milyar Avroluk İsveç yardım programını onayladı
Avrupa Komisyonu (AK), AB Devlet yardımı kuralları çerçevesinde, biyokütlenin (biyojenik CO2) yakılması veya işlenmesi sırasında açığa çıkan karbondioksiti azaltmayı amaçlayan karbon yakalama ve depolamayı (CCS) desteklemeye yönelik 3 milyar Avroluk (36 milyar İsveç Kronu) İsveç planını onayladı.
EC'ye göre bu tedbir İsveç'in iklim hedeflerine ve AB'nin Avrupa Yeşil Anlaşması kapsamındaki stratejik hedeflerine, özellikle de 2050 iklim nötrlüğü hedefine ulaşılmasına katkıda bulunacaktır.
CCS'nin iklim değişikliğini hafifletmek için uygulanabilir ve etkili bir araç olmasını sağlamayı amaçlayan tedbirin, yatırımcıların CCS teknolojisine olan güvenini arttırması, gelecekteki uygulamalar için maliyetleri düşürmesi ve böylece AB'de bir CCS değer zincirinin geliştirilmesini kolaylaştırması bekleniyor.
Program kapsamında yardım, ilk ihalenin 2024 yılında yapılması beklenen rekabetçi bir ihale süreci ile verilecektir.
İhaleler (i) İsveç'te biyojenik CO2 yayan bir faaliyet yürüten ve (ii) yılda en az 50.000 ton biyojenik CO2 yakalama ve depolama kapasitesine sahip projeler uygulayan şirketlere açık olacaktır.
15 yıl süreli sözleşmeler kapsamında, yararlanıcılar kalıcı olarak depolanan biyojenik CO2'nin tonu başına bir hibe alacaktır.
Alınan yardım, projelerden kaynaklanabilecek olası gelirler (örneğin, gönüllü karbon giderme sertifikaları) ve aynı proje için alınan diğer kamu destekleri dikkate alınarak ayarlanacaktır.
Program 31 Aralık 2028 tarihine kadar devam edecek.
Program, önemli miktarda biyojenik CO2'nin yakalanmasını ve depolanmasını sağlayarak, İsveç'in sera gazı emisyonlarını 2045 yılına kadar 1990 seviyesine kıyasla %85 oranında azaltma çabalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Avrupa Komisyonu'na göre bu program aynı zamanda İsveç ve AB'nin 2050 yılına kadar iklim nötrlüğü hedefine ulaşmasına da yardımcı olacaktır.
“Bu 3 milyar Avroluk program, İsveç'in biyokütle yakılması veya işlenmesi sonucu ortaya çıkan önemli miktarda karbondioksiti yakalamasını ve kalıcı olarak depolamasını sağlayacaktır. Rekabet politikasından sorumlu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, İsveç ve AB'nin 2050 yılına kadar iklim nötrlüğü konusundaki iddialı hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olurken, rekabet çarpıklıklarının da asgari düzeyde tutulmasını sağlayacaktır” dedi.
BİR CEVAP YAZ